Stelute vasculare/Venectazii

CAUZE

Exista o serie de factori predispozanti pentru venele varicoase si stelutele vasculare printer care amintim:
         - Ereditatea
         - Ocupatia- ortostatism prelungit (de ex. asistentele, invatatorii, hair-stilisti)
         - Obezitatea
         - Statusul hormonal (sarcina, pubertate, menopauza)
         - Anticonceptionalele
         - Substitutia hormonala din menopauza
         - Episoadele trombotice in antecedente
         - Afectiuni care cresc presiunea abdominala (tumori, constipatie)
         - Aceasta afectiune este mai frecventa la femei decat la barbati. Riscul de aparitie creste cu varsta.  Se estimeaza ca intre 30 si 60% din adulti au vene varicoase si venectazii.

SIMPTOME

Multi pacienti cu vene varicoase acuza dureri descrise ca si crampe la nivelul picioarelor. Alte simptome frecvente includ: oboseala, senzatie de arsura, intepaturi, senzatia de “picioare grele”, picioare “nelinistite”. Durerea este atenuata de ridicarea picioarelor si de purtarea ciorapului elastic. 
De asemenea, odata cu trecerea timpului pacientii pot dezvolta edeme, ulceratii si aparitia unei coloratii brune la nivelul picioarelor. Ocazional, aceste vase se pot tromboza (se formeaza cheaguri) si inflama, afectiune care poarta numele de tromboflebita. 

TRATAMENT

Purtarea cioarpilor elastici – se gasesc in farmacii si magazine specializate; e important sa fie adaptati masurilor dumneavoastra; se pun dimineata inainte de coborarea din pat si se tin pe parcursul intregii zile.  Este cea mai importanta masura de preventie.
Modificari ale stilului de viata – igiena corespunzatoare, scadere in greutate daca e cazul si mersul pe jos.

Scleroterapia – procedura disponibila inca din 1930, presupune injectarea in vena dilatata a unei substante saline concentrate sau a unui detergent special, vena respective urmand sa dispara treptat in 3-6 saptamani.

Tratamentele laser endovenoase – o fibra laser este introdusa in vena. Pin acest catetre se declanseaza energie radiofrecventa peretului venei care colabeaza si se inchide. Aceasta procedura se face sub anestezie  locala.

Interventia chirurgicala- de tip ligatura sau stripping. Interventia se face sub anestezie locala, rahidiana sau generala. De obicei este indicate pentru venele mari, foarte dilatate.

Tratamentele laser- aceste dispozitive emit energie luminoasa care e absorbita de hemoglobina din vase, coaguleaza sangele avand ca rezultat inchiderea venelor anormale. Avantajul acestor tratamente consta in caracterul non-invaziv (nu sunt necesare ace sau solutii sclerozante). Dispunem de cea mai eficienta tehnologie in tratamentul dilatatiilor vasculare (fie ele hemangioame, venectazii sau stelute vasculare) si anume laserul Nd:YAG. Avand o lungime de unda de 1064nm, lungime de unda care e absorbita specific de hemoglobina din vasele de sange, acest dispozitiv inchide toate dilatatiile vasculare de la nivelul pielii.