Reintinerire faciala

REINTINERIREA CU AJUTORUL LASERELOR FRACTIONALE

Interesul si utilizarea luminii in tratamentele medicale au crescut considerabil in ultimii ani. In prezent exista numeroase dispozitive care livreaza diverse tipuri de lumina cu numeroase potentiale utilizari. De exemplu, lumina ultravioleta este utilizata cu succes de multi ani in tratamentul psoriazisului, dar si in anumite tulburari afective sezoniere. Pur si simplu, expunerea la anumite tipuri de lumina ii face pe oameni de multe ori sa se simta mai bine! 
Utilizarea luminii in diverse proceduri medicale a fost dezvoltata in anii ’60, fiind implementate de catre chirurgi diverse instrumente de taiere bazate pe lumina. In ultimele decade tehnologia laser a cunoscut o dezvoltare fara precedent, fiind utilizata in tratarea pacientilor cu o varietate de afectiuni dermatologice si nu numai, in epilarea de lunga durata, dar si in tratamentul psoriazisului, vitiligo-ului si al acneei. In prezent, laserele sunt frecvent utilizate de catre medicii oftalmologi pentru tratamentul anumitor afectiuni oculare; deasemenea, incepand cu anii ’90 laserele au devenit echivalentul high-tech al procedurilor de rejuvenare care pana nu demult dominau domeniul esteticii (dermabraziune, peeling chimic profund). Conform Societatii Americane de Chirurgie Estetica, in anul 2010 au fost efectuate peste 102000 de proceduri de rejuvenare laser in SUA. 
Dispozitivele laser emit un fascicul de energie luminoasa, de o anumita lungime de unda (in functie de scopul propus) indreptat impotriva anumitor zone sau tesuturi ale pielii. Procesul de dirijare a sursei de lumina spre o zona tinta a tegumentului poarta numele de fototermoliza selectiva.
Metoda ideala de reintinerire variaza de la individ la individ, fiind dependenta de tipul de piele, de afectiunile asociate, de riscul complicatiilor si de expectantele estetice ale fiecaruia in parte. In alegerea acestei metode de tratament un rol important il joaca experienta medicului operator si familiarizarea cu anumite metode de rejuvenare. Scopul principal il reprezinta obtinerea rezultatelor maximale, cu o perioada de recuperare cat mai scurta si absenta complicatiilor.
                
Laserele ablative:  asa-numite “skin resurfacing lasers”, acestea emit o canitate mare de energie laser in straturile superficiale ale pielii. Aceasta energie tinteste apa aflata la nivel cutanat, cauzand o vaporizare controlata a tesutului.  La fiecare pasaj al radiatiei luminoase laser pe suprafata tegumentului, o parte din straturile pielii este indepartata intr-un mod precis si controlat, pana la adancimea potrivita. 
In urma acestui procedeu sunt stimulate proprietatile de auto-reparatie ale pielii, intr-o perioada scurta de timp stimulandu-se activitatea fibroblastelor si productia de colagen nou format. Tegumentul literalmente se innoieste, determinand o ameliorare a aspectului acestuia, atat din punct de vedere al texturii, cat si al semnelor de fotoimbatranire cutanata. Acest tratament intensiv reduce semnificativ aspectul si profunzimea ridurilor (periorbitare, peribucale), al cicatricilor post acnee, al modificarilor pigmentare, atat de la nivelul fetei cat si de la nivelul altor zone cutanate. Deasemenea, s-au obtinut ameliorari ale aspectului vergeturilor, atat albe cat si rosii. In prezent sunt disponibile doua tipuri principale de lasere ablative: laserele cu CO2, cele mai utilizate in prezent, si laserele Er:YAG (erbium:yttrium-aluminum-garnet) .
Laserele non-ablative: sunt mai recent introduse in categoria dispozitivelor estetice utilizate pentru procedurile de reintinerire, ele utilizand niveluri mai mici de energie in incercarea de-a produce “daune” controlate ale dermului, fara afectarea straturilor exterioare epidermice. Acest lucru se traduce prin diminuarea perioadei de recuperare post tratament si prin reducerea riscului de complicatii care pot apare insa, in acelasi timp, necesita un numar mai mare de sedinte pentru obtinerea efectului dorit. 
Studiile releva faptul ca energia termica, respectiv caldura emisa la nivelul dermului, stimuleaza sinteza de colagen, determinand o reducere a liniilor fine de expresie si a ridurilor; cu toate acestea, rezultatele acestor proceduri sunt mai putin evidente decat cele obtinute cu ajutorul laserelor ablative care, pe langa energia termica emisa, determina indepartarea straturilor superficiale ale tegumentului. Conform rezultatelor trialurilor clinice, cele mai bune rezultate se obtin in urma procedurilor de rejuvenare cu ajutorul laserelor Nd:YAG (neodyminium:yttrium-aluminum-garnet), dar pot fi utilizate si dispozitivele de lumina intens pulsata (IPL-Intense Pulsed Light) sau laserele dioda (LED-Light Emitting Diode).

CE ESTE FOTOTERMOLIZA FRACTIONALA?

Spre deosebire de fototermoliza selectiva, unde intreaga arie selectata este tratata, “fototermoliza fractionala” trateaza, cu ajutorul caldurii produse de sursa de lumina, doar anumite zone de mici dimensiuni din aria selectata, lasand intre acestea tegumentul intact. Acest lucru determina o vindecare rapida a pielii, tesutul sanatos din jurul ariei tratate determinand repopularea ariei afectate cu celule noi. Astfel, reintinerirea cu ajutorul laserului fractional poate fi comparata cu prelucrarea precisa a fotografiilor digitale pe care o permite tehnologia de ultima ora: pixel cu pixel.

            Siguranta
Conceptul de tehnologie fractionala este disponibil astazi in diverse forme, utilizand diverse lungimi de unda. Rezultatele obtinute sunt similare laserelor ablative conventionale, insa efectele adverse si perioada de recuperare sunt mult reduse, similare laserelor non-ablative. 
Rezultatele optime sunt vizibile la aproximativ 2-3 luni dupa sedinta, timp in care remodelarea colagenului continua. Longevitatea si durabilitatea rezultatelor este similara terapiilor laser conventionale, fiind dependente de varsta, gradul de fotoimbatranire cutanata si expunere la ultraviolete.
Initial, cand aceasta tehnologie a fost introdusa pe piata, in anul 2003, in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii era disponibil doar un singur dispozitiv (Fraxel™ SR - Reliant Technologies Inc). Pe masura ce tehnologia a progresat, s-au dezvoltat diverse dispozitive, din ce in ce mai performante, aprobate FDA, avand numeroase indicatii: corectia liniilor de expresie si a ridurilor din zona periorbitara (2004), reintinerirea cutanata (2005), tratamentul melasmei (2005), al petelor pigmentare (2004) si al cicatricilor post acnee (2006).
Dispozitivele de laser fractional disponibile in prezent sunt numeroase: Smartxide (Deka), Fraxel™ (Solta Medical), Pixel® 2940 (Alma Lasers), Lux 1540™ Fractional (Palomar), Affirm™ (Cynosure), Active FX (Lumenis), Profractional (Sciton), etc.

CUM DECURGE TRATAMENTUL CU LASERUL FRACTIONAL?

Pre-procedura: Consultatia medicala si dicutarea expectantelor tratamentului sunt esentiale inainte de efectuarea procedurii. Istoricul medical (afectiuni existente, alergii cunoscute, consumul de medicamente) trebuie evaluat in vederea existentei eventualelor contraindicatii ale tratamentului, deoarece este foarte importanta intelegerea potentialelor beneficii si riscuri ale acestuia. Pacientul va citi si semna un consimtamant informat al procedurii, iar fotografiile efectuate (atat inainte cat si dupa tratament) sunt necesare in scop comparativ si vor reprezenta marturia evolutiei tegumentului. Acum este momentul intelegerii procesului de rejuvenare laser si adresarii intrebarilor medicului curant. 
Desi nu sunt dovezi clare care sa ateste efectul negativ al procedurilor asupra femeilor insarcinate, se prefera evitarea efectuarii acestora in timpul sarcinii si lactatiei.
In functie de tratamentul efectuat, pacientului i se va recomanda fotoprotectie solara (uneori cu 4-6 saptamani inainte), iar in vederea preventiei complicatiilor virale (ex. herpes simplex), in special in cazul laserelor ablative, se poate recomanda profilaxie antivirala specifica. In cazul fototipurilor inchise la culoare (III-VI) poate fi indicata utilizarea unor produse cu efect depigmentant, in vederea reducerii riscului de hiperpigmentare postinflamatorie si in vederea augmentarii efectului terapiei laser.
Procedura: Pregatirea si efectuarea procedurii depinde de dispozitivul laser folosit. In cazul folosirii laserelor fractionale ablative se vor utiliza anestezice topice (ex. Lidocaina) in vederea ameliorarii senzatiei de arsura din timpul tratamentului. Durata unei proceduri este de 20-30 minute si consta in serii de pulsuri succesive aplicate orizontal si vertical pe suprafata tegumentului.
In functie de aria tratata si dispozitivul utilizat, procedeul este, in general, bine tolerat, senzatia de arsura din timpul terapiei disparand la scurt timp de la terminarea acesteia.
Spre deosebire de laserele conventionale, laserele fractionale necesita sesiuni multiple in vederea obtinerii rezultatelor dorite (4-8 sedinte, in functie de gravitatea leziunilor). Medicul va crea un regim terapeutic individual pentru fiecare pacient in parte.
Post-procedura: datorita tratamentului fractional, pacientii isi pot vedea de treburile zilnice imediat dupa procedura, insa este foarte importanta respectarea sfaturilor medicului, in vederea obtinerii rezultatelor dorite si a reducerii riscurilor complicatiilor posibile. Dupa procedura, pacientii sunt sfatuiti sa foloseasca creme hidratante hipoalergene cu efect antimicrobian, in vederea profilaxiei eventualelor suprainfectii bacteriene. Trebuie evitate produsele cu ingrediente active iritante de genul AHA (alfa-hidroxi acizi) sau retinoizi, care pot incetini procesul de vindecare. In timpul recuperarii este necesara evitarea expunerii la soare si utilizarea cremelor fotoprotectoare (SPF 50+), uneori 2-6 luni dupa procedura. Roseata persistenta poate fi camuflata cu produse cosmetice hipoalergene (ex. fond de ten). 
In functie de parametrii utilizati si reactivitatea fiecarui individ in parte, pacientul poate experimenta un edem moderat care dispare in 1-3 zile si eritem (roseata) timp de 2-14 zile.

CARE SUNT RISCURILE TRATAMENTULUI CU LASER FRACTIONAL?

Riscurile minime de suprainfectie si aparitia de cicatrici post-procedura sunt practic anulate de o ingrijire corespunzatoare, constand in profilaxia antivirala, antibacteriana si fotoprotectia solara. La utilizarea unor energii mari, pot apare inflamatii tranzitorii care, tratate corespunzator, se vor ameliora rapid, iar in cazul fototipurilor inchise la culoare, pot apare modificari temporare de culoare. 
Colaborarea stransa cu medicul operator joaca un rol foarte important, deoarece evaluarea si tratamentul precoce al complicatiilor reduce dramatic riscul eventualelor cicatrici.

Si, in concluzie, de ce alegem laserul fractional? 
In ziua de azi, in paralel cu evolutia fulminanta a tehnologiei,  procedurile de tratament cu laser fractional castiga din ce in ce mai mult teren in domeniul reintineririi cutanate. Nu se doreste o inlocuire a procedurilor chirurgicale standard, ci doar o alternativa de rejuvenare pentru persoanele care doresc o ameliorare a structurii si texturii pielii printr-o procedura mai putin invaziva, cu riscuri minime si cu o perioada scurta de recuperare.

Scopul este obtinerea unui aspect estetic superior celui obtinut prin procedurile clasice de peeling chimic si microdermabraziune procedura care, in acelasi timp, sa nu determine absenteism profesional si social prelungit, aspect greu de acceptat in ziua de azi.

FOTOINTINERIRE IPL CLUJ NAPOCA LA MEDISPA

Semnele inaintarii in varsta nu pot fi evitate sau indepartate in intregime, dar pot fi reduse semnificativ. 
Procesul de imbatranire cunoaste doua mecanisme importante :
-Imbatranirea intrinseca : este un proces fiziologic inevitabil. Tegumentul devine mai subtire, mai uscat, cantitatea de colagen, fibre elastice scade, determinand aparitia ridurilor profunde. Aparitia acestor evenimente este determinata genetic, pentru fiecare persoana in parte, procesul devenind vizibil pentru prima data in jurul varstei de 30-35 ani.
-Imbatranirea extrinseca : este secundara expunerii mediului inconjurator. Imbatranirea extrinseca este elementul cheie care determina aspectul exterior mai tanar al unei persoane comparativ cu alta de aceeasi varsta biologica. Elementul cheie al imbatarnirii extrinseci este reprezentat de expunerea la soare, care determina scaderea dramatica a elastinei si colagenului din piele cu aparitia ridurilor si aparitia petelor pigmentare si vasculare. La aparitia acestor semne de imbatranire contribuie si modul de viata, in special fumatul si consumul de alcool.
Inaintarea in varsta, expunerea la soare, stilul de viata si alti factori pot cauza aparitia vinisoarelor, a capilarelor cutanate distruse, cunoscute sub numele de teleangiectazii. Uneori capilarele pot cauza o roseata difuza a tegumentului (eritem), care poate determina disconfort, jena. De asemenea, expunerea prelungita la soare poate determina aparitia in timp a petelor pigmetare (pistrui, lentigine) si a ridurilor profunde.
Termenul de fotointinerire IPL se refera la tratamentul non-invaziv, non-ablativ, folosind lumina intens pulsata (IPL) a leziunilor eritematoase si pigmentare, a cicatricilor de acnee, determinand o textura fina a pielii, cu un aspect mai tanar, mai placut. Determina reducerea a ridurilor fine, tonifierea si intinderea tenului, stimularea formarii de colagen. Este o metoda sigura si eficienta de ameliorare a semnelor de imbatranire de la nivelul fetei, gatului, mainilor.