Pete pigmentare/Melasma

CAUZELE HIPERPIGMENTARII

Principala cauza in aparitia petelor pigmentare o reprezinta soarele, in asa numitul process de fotoimbatranire.  Hiperpigmentarile pot fi produse si agravate si de alti factori: hormone ( contraceptivele, hormonii din sarcina), deficienta de vitamina B12, inflamatia dupa orice trauma cutanata, arsuri sau dupa leziunile de acnee. 
Cel mai lucru pe care il puteti face in cazul in care aveti hiperpigmentari este sa continuati expunerea la ultraviolete (fie in aer liber sau la solar); de asemjenea fumatul joaca un rol in agravarea hiperpigmentarilor. 
Hiperpigmentarile sunt foarte frecvente si riscul lor creste cu varsta, in special la persoanele cu piele deschisa la culoare. 

CUM PUTETI REDUCE RISCUL DE A DEZVOLTA PETE PIGMENTARE?

Modificari ale stilului de viata: renuntati la fumat, reduceti consumul de alcool si faceti exercitii in mod regulat pentru a imbunatati circulatia sanguina.  Consumati cantitati crescute de fructe si legume pentru a creste aportul de vitamine si antioxidanti.
Ingrijirea zilnica corespunzatoare a pielii trebuie sa contina: exfoliante pentru a indeparta stratul de celule moarte si pigmentul superficial, creme hidratante si creme cu vitamina C si alti antioxidanti pentru a neutraliza radicalii liberi. 
Fotoprotectia este foarte importanta in prevenirea aparitiei si extinderii petelor pigmentare.  

DE CE MIJLOACE DE TRATAMENT DISPUNEM?

Tratamentul hiperpigmentarilor reprezinta o provocare. Terapiile conventionale sunt reprezentate de agenti de albire impreuna cu peeling-uri chimice sau o serie de tratamente laser. Hiperpigmentarile situate in epiderm sunt mai responsive la tratament decat cele profunde din derm. Dat fiind natura rezistenta a acestei afectiuni numeroase mijloace de tratament au fost incercate:

Agenti depigmentanti-  diferite preparate pot fi incercate (acid azelaic, retinoizi, acid kojic). Ele sunt eficiente pe                 hiperpigmentarile usoare si superficiale. Efectul se instaleaza lent si de obicei este necesara o durata                                   indelungata a tratamentului.

Microdermoabraziunea - realizeaza o exfoliere mecanica a stratului superficial al pielii. Pentru a fi eficienta este indicata doar pentru petele superficiale. Sunt necesare sedinte repetate pentru un rezultat satisfacator.

Peeling-ul  chimic- reprezinta aplicarea unei substante acide la nivelul fetei cu scopul de a produce o distrugere si apoi o exfoliere la nivelul pielii pentru a lasa in loc o piele noua si sanatoasa. Peeling-urile chimice joaca un rol semnificativ in tratamentul melasmei. Pacientii tratati printr-o combinatie de peeling-uri chimice si tratament topic au demonstrat ameliorari mai rapide si mai importante decat cei cu tratament topic. In functie de substanta folosita un peeling chimic poate sa fie superficial, mediu sau profund. Pentru a preveni reaparitia hiperpigmentarilor, dupa procedura se recomanda fotoprotectie cu SPF 50+.

Tratamente laser

1. Laserul fractional cu CO2- unica tehnologie care permite reinnoirea blanda a pielii prin milioane de arii milimetrice de distructie tisulara. Avem astfel acum posibilitatea sa patrundem suficient de profund in piele incat sa eliminam melasma. Laserul fractional cu CO2 este aprobat FDA pentru tratamentul fotoimbatranirii cutanate, al cicatricilor postacnee si melasmei. De obicei pentru tratamentul hipper[igmentarilor sunt necesare o serie de 3-4 tratamente la un interval de 4-6 saptamani.o fotoprotectie stricta dupa procedura este esentiala.
2. Lumina intens pulsata (IPL)-  poate fi utila in cazurile de hiperpigmentari localizate la nivelul epidermului. Din pacate, de cele mai multe ori in melasma avem un exces de pigment in straturile mai profunde ale pielii, adica in derm, ceea ce face aceasta procedura ineficienta in acest caz.
3. Laserul Qswitched Nd:YAG- cu o lungime de unda de 532nm sau 1064nm este folosit pentru tratamentul liniilor fine faciale, ridurilor, tatuajelor, petelor solare si melasmei. Laserul patrunde si tinteste melanina din dermul profund, fiind astfel o optiune viabila pentru tratamentul melasmei.
4. Laserul Qswitched Alexandrite- are o lungime de unda de 755nm, care e absorbita specific de melanina, fapt care il face deosebit de eficient in tratamentul hiperpigmentarilor localizate si al efelidelor (pistrui).

CARE E EFICACITATEA TRATAMENTULUI?

De obicei dupa tratament se obtine disparitia hiperpigmentarilor, care au insa  tendinta de a recidiva in lunile de vara, necesitand astfel de cele mai multe ori un tratament de intretinere.

TRATAMENTUL ESTE INDICAT DOAR PENTRU FATA SAU SI PENTRU ALTE ZONE (EX. MAINI)?

Aceste tratamente pot fi folosite si pentru alte zone corporale, de exemplu dosul mainilor este o alta zona frecvent tratata pentru  hiperpigmentari. 

TRATAMENTUL ESTE DUREROS?

In functie de tratamentul ales in timpul procedurii se poate resimti o senzatie de arsura (in cazul peeling-urilor) sau de mici intepaturi (in cazul tratamentelor laser).

INGRIJIREA DUPA TRATAMENT

Evitarea soarelui si fotoprotectia sunt esentiale pentru pacientii cu melasma. O expunere minima la razele ultraviolet poate sterge eficienta catorva luni de tratament, astfel incat nu putem sublinia indeajuns importanta fotoprotectiei.