Hemangioame/Pete de vin

Pata de vin/ Nevus flammenus

Pata de vin sau nevus flammeus este aproape intotdeauna un semn din nastere, cauzata de o anomalie vasculara ( o malformatie capilara)

Petele de vin- nevus flammenus  persista de obicei de-a lungul vietii, iar zona afectata creste proportional cu cresterea generala. Petele de vin de Porto apar cel mai adesea pe fata, dar si oriunde altundeva pe suprafata corpului, in special in zona gatului sau a partii superioare a trunchiului. Petele nevus flammenus, la inceput pot fi plate, de culoare roz in aparenta. Pe masura ce copilul se maturizeaza, culoarea se poate modifica de la roz la violaceu inchis. La maturitate poate aparea o ingrosare a leziunii. Petele sunt denumite astfel datorita culorii lor asemanatoare cu cea a vinului de Porto.

Diagnostic

Petele de vin se pot diagnostica , de obicei, bazandu-ne pe isoric si aspect. In cazuri neobisnuita insa, o biopsie poate fi necesara pentru a confirma diagnosticul. In functie de locul in care se afla si a altui simptom asociat, medicul poate sugera o masurare a presiunii intraoculare sau raze X.

O scanare RMN a creierului, poate fi efectuata ( sub anestezie) pe copiii care prezinta o pata de vin, in scopul de a verifica semne ale sindromului Sturge- Weber. Daca aceasta este localizata in interiorul cavitatii bucale, se va verifica, mai ales la nou-nascuti, pentru a vedea daca pata de vin comporta modificari de dimensiune. Daca aceasta se afla in jurul ochilor sau al pleoapelor, poate fi facuta o analiza de catre un optometrist sau oftalmolog pentru a testa presiunea oculara. Daca apare umflarea petei de vin, aceasta poate cauza probleme de vedere.

Tratament pete de vin/ Nevus flammenus

Multe tratamente se pot  incerca pentru petele de vin, de la inghetare, chirurgie, radiatii, pana la tatuaje. De asemenea, petele de vin se pot acoperi cu produse cosmetice.

Se poate folosi si laser fara a distruge capilarele si fara prejudicii semnificative la nivelul pielii. Laserele prin urmare, pot fi solutia pentru a reduce roseata petelor. Pentru majoritatea oamenilor, in cadrul folosirii laserului cu lumina pulsata, mai mult de 25% din roseata a fost redusa, dupa unul pana la trei tratamente. Efectele adverse sunt rare. De obicei, sunt necesare cam zece sedinte cu laserul pentru a diminua aspectul petelor de vin, insa nu si indepartarea lor completa.

Tratamentul este in general administrat inainte de varsta de 1 an, iar procedura trebuie facuta sub anestezie si poate dura 15 minute. Dupa tratamentul cu laser PDL, pe piele apar semne inchise la culoare, ce vor disparea in 1-3 saptamani. Zona tratata poate fi de asemenea imflamata pentru cateva zile.

Prognostic

In absenta unui tratament de succes, hipertrofia poate cauza probleme mai tarziu, cum ar fi pierderea functiei ( in special in cazul in care pata este aproape de ochi sau gura), sangerare. Leziunile de pe sau din apropierea pleoapei pot fi asociate cu glaucomul in timp. In cazul in care pata de Porto este pe fata sau in alta parte vizibila de pe corp, prezenta sa poate provoca probleme emotionale sau sociale persoanei afectate. 

Hemangiom

Hemangiomul este o tumoare benigna si de obicei auto-evolutiva.( umflare sau crestere) Celulele endoteliale care captusesc vasele sanguine sunt caracterizate prin cresterea numarului de celule normale sau anormale, umplute cu sange. Apare de obicei in primele saptamani de viata si creste cel mai rapid in primele 6 luni. O parte din hemangioamele infantile termina evolutia pana la varsta de 5 ani, iar majoritatea pana la varsta de 12 ani. In copilarie, hemangiomul este cea mai comuna tumora.

Terminologie

Terminologia utilizata pentru a defini, descrie si clasifica anomaliile vasculare, dilatatiile anormale formati din vase de sange, s-a schimbat. Hemangiomul- ca termen initial, definea orice structura vasculara prezenta la nastere sau aparuta mai tarziu in viata.

Mulliken clasifica in doua familii: una a tumorilor auto-evolutive, leziuni in crestere, care la un anumit moment incep sa involueze si  in cele din urma dispar si a doua a malformatiilor, extinse sau vase anormale prezente la nastere, in esenta, permanente. Importanta acestei distinctii este faptul ca face posibila diferentierea intre leziunile care se vor rezolva de la sine, comparativ cu cele care sunt permanente. Exemple de malformatii permanente includ petele de vin ( malformatii vasculare capilare), mase de vene anormal umflate ( malformatii venoase). Clasificarea Mulliken a primit confirmarea ca urmare a descoperirii markerului Glut-1.

Semne si simptome

Hemangioamele sunt conectate sistemului circulator, aspectul lor depinzand de locul in care se afla.

Daca acestea sunt pe suprafata pielii, ele au aspectul unei capsune coapte, fiind denumite si hemangioame-capsuna. Daca acestea sunt sub piele, se prezinta ca o umflatura albastruie. Uneori ele se dezvolta in organele interne, cum ar fi ficatul, laringe, sau intestine. In cele mai multe cazuri ele vor disparea in timp. Unele sunt formate in timpul sarcinii si se numesc hemangioame congenitale, iar cela mai multe, hemangioamele infantile apar in primele saptaman, luni de viata. Pot fi diagnosticate initial ca o zgarietura sau vanataie, iar diagnosticul corect devine evident cata vreme hemangiomul isi modifica dimensiunile. Hemagioamele sunt cele mai frecvente tumori ale copilariei, apar la aproximativ 10% din caucazieni si sunt mai putin predominante in alte etnii. Femeile sunt de 3 pana la 5 ori mai expuse riscului de a avea hemagiom fata de barbati. De asemenea sunt mai frecvente la sarcinile gemelare sau nasteri premature. Aproximativ 80% sunt pe fata, gat, picioare sau brate.

Cauze

Cauzele aparitiei hemangiomului sunt deocamdata necunoscute. Cu toate acestea, mai multe studii au sugerat importanta estrogenului in proliferarea hemangiomului. In 2007, un studiu Stanford de laborator chirurgical pentru copiii a aratat ca hipoxia tesuturilor moi localizate impreuna cu cresterea de estrogen dupa nastere, poate fi stimulul.

Cercetarile nu sunt insa concludente, urmand sa se studieze in continuare natura cresterii explozive a unui hemangiom.

Diagnosticul

Hemangiom capilar

La microscop, hemangioamele sunt agregate capilare cu pereti subtiri. Vasele pline de sange sunt separate de tesutul conjunctiv insuficient. Pigmentul hemosiderin poate fi observat uneori. Glut 1, markerul histochimic specific hemangiomului poate fi utilizat pentru a diferentia hemangiomul de malformatiile vasculare.