Foliculita

CE ESTE FOLICULITA? CUM ARATA FOLICULITA SI CARE SUNT SIMPTOMELE CARACTERISTICE ACESTEIA?

Foliculita sau inflamatia foliculilor pilosebacei, este o afectiune cuatanata frecventa si apare sub forma unei eruptii cutanate papulare (umflaturi mici) de culoare roz-rosiatica si care poate avea orice localizare, incluzand pieptul, spatele, mainile, picioarele, fesele si obrajii.

In cele mai multe cazuri se identifica un grup de 10-100 leziuni cutanate hiperemice (rosiatice),dispersate in jurul originii firului de par. In unele cazuri, leziunile pot asocia edem si roseata accentuata, indicand inflamatia sau infectia locala asociata. Indepartarea tesutului cutanat superficial, poate evidentia radacina firului de par sau firul de par care sta la originea foliculitei. Foliculita este frecvent intalnita la adolescenti si tineri, insa poata sa apara de asemenea si la persoanele in varsta.

Foliculita nu este considerata o afectiune medicala, ci mai degraba o conditie estetica. Majoritaea cazurilor se rezolva spontan, fara nici un tratament medical. Foliculita afecteaza de obicei persoanele sanatoase, astfel ca tratmentul adjuvant utilizat pentru eliminarea leziunilor consta in igiena locala antibacteriana sau utilizarea unor lotiuni, unguente cu antibiotice. Rar, tratamentul foliculitei implica utilizarea antibioticelor cu administrare orala.

CINE POATE DEZVOLTA FOLICULITA?

Teoretic, oricine poate dezvolta foliculita, deoarece fiecare dintre noi avem foliculi pilosi care se pot inflama si apoi infecta in anumite conditii. Se pare ca 10-20% din populatia generala face foliculita cel putin o data in viata. Cu toate acestea exista anumite persoane care au un risc mai mare de  a dezvolta foliculita si anume cei cu un sistem imun deprimat (HIV/SIDA, hepatita, afectiuni cronice, cancer, tratamente chimioterapice).

CARE ESTE EVOLUTIA (PROGNOSTICUL) IN FOLICULITA?

Majoritatea cazurilor de foliculita au o evolutie autolimitata, rezolvandu-se de la sine fara administrarea vreunui tratament medical. In unele cazuri, rare, foliculita se poate complica, avand ca si consecinta efecte estetice si psihologice nedorite.

DIAGNOSTICUL FOLICULITEI

Diagnosticul foliculitei se bazaeaza in majoritatea cazurilor pe examinarea clinica locala a tegumentului. 
In prima faza, foliculita se prezinta ca o zona hiperemica (rosiatica), dureroasa (sau cel putin, sensibila la palpare), centrata de un fir de par sau localizata langa un folicul pilosebaceu. Treptat se transforma intr-o pustula care contine puroi. Aparitia puroiului se datoreaza suprainfectarii si este acompaniata de cele mai multe ori de prurit (mancarime). Colectia purulenta prezinta de obicei un edem supraiacent, ceea ce o face sa predomine si mai mult la nivelul tegumentului.Urmatoarea faza consta in fistulizarea flictenei (eliminarea materialului purulent sau sangvinolent si de cele mai multe ori si a firului de par). Dupa cateva zile, leziunea se vindeca si cicatrizeaza. 
In unele cazuri, biopsia cutanata si examenul histopatologic microscopic pot sa fie utile in confirmarea diagnosticului, relevand procesul inflamator local. De asemenea, cultura bacteriana, poate sa identifice o infectie cutanata secundara leziunilor cutanate si care poate sa complice evolutia foliculitei, de aceea aceasta trebuie diagnosticata si tratata corespunzator. Pe langa cultura bacteriana, putem sa efectuam  si o cultura care contine hidroxid de potasiu pentru diagnosticul infectiilor fungice care au un tratatemnt diferit.

DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL

O serie de afectiuni cutanate pot avea simptome asemanatoare cu foliculita si necesita astfel diagnostic diferetial corespunzator. Dintre afectiunile cel mai frecvent implicate in diagnosticul diferential, amintim:

 •          Cheratoza piliara

 •          Acneea

 •          Milium (punctele albe)

 •          Eczema

 •          Impetigo

 •          Dermatita atopica

 •          Razaceea faciala

 •          Dermatita de contact

 •          Miliaria (eruptia solara)

 •          Muscaturile de insecte

 •          Eruptia de imbaiere

 •          Xeroza cutanata (pielea uscata)

Dintre afectiunile cutanate mai rar implicate in diagnosticul foliculitei amintim:
Varicela, herpesul, psoriazisul pustular, moluscum contagiosum, verucile virale, boala Fox-Fordyce, sindromul Graham-Little-Picardi-Lasseur, eruptia cutanata care acompaniaza infectia HIV, eritemul toxic neonatal, pitiriazisul, deficienta vitaminei A (Phynoderma), ihtioza vulgara, chistele folicululuipilos, etc.

CARE SUNT CAUZELE FOLICULITEI?

Dupa cum spuneam, foliculita este definita ca o afectiune cutanata a foliculului pilos. Inflamatia este cauzata de cele mai multe ori de simpla iritatie locala. De exemplu, epilatul sau hainele care irita pielea pot produce leziuni la nivelul foliculilor pilosi. Papulele rosiatice care incadreaza firul de par se pot deseori suprainfecta, accentuand simptomele locale inflamatorii.

Foliculita este provocata de bacterii precum Stafilococul auriu, germene care populeaza pielea, sau de unele tipuri de fungi. Foliculita fungica poate fi produsa de Trichophyton si este de cele mai multe ori asociata epilarii cu aparatul de ras. Foliculita produsa de Pityrosporum se manifesta ca o eruptie cutanata hiperemica localizata pe umeri si spate mai ales la adolescenti.

Foliculita produsa de Candida se manifesta pe scalp si in zonele moi cum ar fi sanii sau fesele mai ales la persoanele obeze. Trebuie sa mentionam ca foliculita, in special cea fungica, apare mult mai frecvent la persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

Foliculita neinfectioasa este cel mai adesea provocata de hidrocarburi sau grasimi (lotiuni, creme, parfum, transpiratie, etc) care intra in contact cu pielea. 

Alimentatia nu pare sa influenteze aparitia si evolutia foliculitei. Unele studii au evidentiat totusi o legatura intre consumul laptelui, acnee si foliculita, cu toate ca nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine acesata ipoteza. Deficienta in vitamina A poate induce modificari cutanate asemanatoare celor din foliculita.

Ce sunt „foliculita inotatorului” si „foliculita de jacuzzi”?
Foliculita inotatorului este o afectiune inflamatorie a folicului pilos cu localizare predominat truncala (la nivelul trunchiului), frecevnt intalnite in randul persoanelor care folosesc baile, piscinele sau jacuzz-ul cu apa calda. Persoanele care stau in apa calda intre una si trei ore, au un risc crescut de a dezvolta foliculita. Leziunile caracteristice se pot identifica sub forma unor papule adeseori pruriginoase (care manaca) rosiatice cu localizare in special la nivelul toracelui.
Se pare ca acest tip de foliculita este determinata de bacteria Pseudomonas (Pseudomonas foliculitis), un germene a carui temperatura optima de dezvoltare este cea a apei din  baile calde. In majoritatea cazurilor infectia si inflamatia asociata dispar spontan la cateva zile dupa debut si nu necesita tratament medical. In cazurile in care nu se observa o ameliorare a afectiunii sau din contra apar complicatii infectioase si inflamatorii se recomanda utilizarea tratamentului antibiotic local sau sistemic cu Ciprofloxacina sau levofloxacina pentru 5-14 zile in functie de gravitatea fiecarui caz in parte.
De asemenea riscul recurentei foliculitei la persoanele care au dezvoltat  deja un episod, este mai mare decat la restul populatiei.

Ce este „foliculita de epilare” sau „pseudofoliculitis barbae”? 
Foliculita de dupa epilarea cu lama este frecvent intalnita in randul barbatilor care isi rad barba sau a femeilor care folosesc aceasi metoda pentru indepartarea pilozitatii axilare, inghinale sau de la nivelul membrelor. 
In acest caz, foliculita este secundara microleziunilor determinare de lama de ras, care se pot de asemenea infecta destul de usor. Epilatul care incearca indepartarea firului de par aproape de radacina, poate determina „prinderea” acestuia sub piele si in consecinta, inflamatia acestuia.
Tratamentul este relativ simplu, in sensul ca acesta presupune o pauza de ras de cateva zile si poate asocia utilizarea lotiunilor sau cremelor antibacteriene precum cele care contin peroxid de benzoil. 
In cazul in care foliculita determinata de utilizarea lamei de ras devine o problema frecventa, se recomanda indepartarea pilozitatii cu creme epilatoare sau utilizand tehnici de epilare definitiva.(epilare IPL, laser Alexandrit, etc).

COMPLICATIILE IN FOLICULITA

Foliculita este o afectiunie autolimitata, complicatiile asociate fiind rar intalnite si sunt de cele mai multe ori secundare infectiei leziunilor cutanate. Leziunile foliculare se pot mari si transforma in abcese (furuncule sau carbuncule) sau chiste dureroase care necesita drenaj chirurgical.
Dintre complicatiile potentiale care se pot asocia evolutiei foliculitei, amintim hipopigmetarea, respectiv hiperpigmetarea tegumentelor, in special in cazurile in care foliculita asociaza un proces inflamator accentuat (hipopigmetarea post inflamatorie). 
Leziunile mecanice suplimentare asa cum este scarpinatul, pot avea ca si consecinta paritia unor cicatrici inestetice.

TRATAMENTUL FOLICULITEI

Asa cum spuneam, majoritatea cazurilor de foliculita nu necesita tratament medical, fiind autolomitate si disparand complet in cateva zile.
In cazurile in care leziunile cutanate sunt suprainfectate si asociaza un proces inflamator local, utilizarea tratamentelor antiinfectioase si antiinflamatorii devine o necesitate. Igiena locala cu produse antimicrobiene pe baza de peroxid de benzoil (Clearisil, Proactiv), clorhexidina (Hibiclens) sau Phisoderm, sunt foarte eficiente pentru profilaxia foliculitei.

Tratamentul antibiotic local este recomandat in cazul in care leziunile sunt suprainfectate. Unguentele cu antibiotice (clindamicina) sau antifungice (metronidazol) sunt foarte eficiente in tratarea leziunilor. In cazurile complicate, se poate recomanda tratamentul oral antibiotic (cefalexin, doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacin sau levofloxacin) pentru o un interval de 5-14 zile, in functie de caz.
Tratamentul foliculitei fungice, necesita utilizarea unor produse antimicotice  cu ketoconazol (Nizoral) de doua ori pe zi. Cazurile complicate pot necesita utilizarea unor topice antifungice cu lotrimin sau terbinafine (Lamisil) sau chiar a tratamentului oral cu fluconazol (Diflucan).
Tratamentul adjuvant in foliculita vizeaza utilizarea lotiunilor hidratante precum Cetaphil sau Lubriderm, a produselor dermo-cosmetice pe baza de acid lactic (AmLactin, Lac-Hydrin) sau acid alfa hidroxi (glytone, lotiuni cu acid glicolitic), cremelor cu uree (Carmol 10, carmol 20, carmol 40, Urix 40) si a acidului salicilic (Salex).
In unele cazuri, se poate recomanda utilizarea unui tratament de 7-10 zile cu un emolient cu steroizi asa cum este triamcinolonul. Foliculita inflamatorie poate fi tratata cu topice pe baza de steroizi sau imunomodulatori precum Elidel sau Protopic. Trebuie sa retinem totusi ca aceste unguente sunt recomandate in tratamentul eczemelor si FDA (Food and Drug Administration) nu recomanda utilizarea lor pe scara larga in foliculita.
Hipopigmentarea cutanata se poate atenua prin administrarea unguentelor cu hidrochinona 4%, (Porcelana), acid kojic sau azelaic 15-20%. In decolorarile permanente ale pielii se poate incerca tratamentul cu concentratii mai mari de hidrochinona (6%,8%, 10%) sau a altor compusi farmaceutici.
Unii specilaisti recomanda utilizarea isotretinoinului (Accutane) in tratamentul formelor severe, ecidivante de foliculita, cu toate ca datorita efectelor secundare notabile, ar trebui evitata administrarea, care este de fapt destinata tratarii cazurilor grave de acnee.
Cu toate ca foliculita nu este o afectiune contagioasa, trebuie sa luam in calcul ca in unele cazuri, infectia asociata se poate transmite de la o persoana la alta. Utilizarea in comun a produselor si obiectelor de igiena personala, a bailor cu apa calda sau a jacuzzi-ului pot favoriza raspandirea infectiei, in special in randul persoanelor cu risc crescut de  a contacta orice afectiune infectioasa (HIV, afetiuni cronice, tratamente asociate imunosupresoare).