Dermatoscopie/Videodermatoscopie

Dermatoscopie & videodermatoscopie


Pe tot parcursul anului, dar in special vara, pielea noastra este expusa la activitatea razelor solare. Aceasta poate genera pete maronii, aparitia nevilor sau modificarea celor preexistenti. Nu ar trebui sa ignorati aceasta problema si o data pe an este necesara o examinare dermatoscopica.. Prin aceasta metoda se poate aprecia caracterul benign, malign sau de suspiciune al unei formatiuni tumorale cutanate. Marele atu al acestei metode este reprezentat de caracterul sau noninvaziv.
Pe masura ce tehnologia a avansat sisteme tot mai performante de dermatoscopie au aparut, culminand cu sistemele de videodermatoscopie. Ne mandrim ca putem oferi pacientilor nostri posibilitatea de a beneficia de aceasta metoda de diagnostic si supraveghere. 
Dermatoscopia permite examinarea pielii in profunzime detectandu-se astfel modificari cutanate greu de depistat la un examen clinic uzual. Aceasta metoda neinvaziva, nedureroasa, permite diferentierea intre leziunile benigne si maligne si identificarea precoce a unui melanom. 

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer cutanat, are o incidenta in continua crestere. El poate sa apara pe o alunita pre-existenta sau ca o leziune noua. Totusi, daca este depistat in faza initiala poate fi tratat si vindecat.
In cazul pacientilor cu multiple alunite se poate realiza harta dermoscopica digitala ce ofera posibilitatea stocarii informatilor macroscopice si dermoscopice. Acest lucru permite pacientului monitorizarea precisa prin examinari periodice si comparative a alunitelor cu risc de transformare. Programul ne pune la dispozitie nu numai sistemul de studiere a detaliilor alunitelor ci si posibilitatea calcularii unui scor de risc si posibilitatea stocarii acestor date pentru comparatiile necesare la consultatiile ulterioare. 

Persoanele la risc ar trebui sa apeleze la acest test o data sau de doua ori pe an. Acestea sunt:

   - Persoanele cu piele, par si ochi deschisi la culoare si care de obicei au numerosi pistrui
   - Persoanele care se ard usor daca se expun la soare
   - Persoanele cu numerosi nevi (alunite)
   - Persoanele ale caror rude au sau au avut cancer de piele
   - Persoanele care se expun frecvent la ultraviolete (naturale sau de solar) sau care au suferit arsuri solare.

De asemenea acest procedeu este obligatoriu in cazul oricaror formatiuni cutanate suspecte. Acestea includ:

   - Aparitie recenta
   - Crestere rapida
   - Sangerare
   - Margini neregulate
   - Culoare neomogena
   - Se modifica rapid

Daca aveti oricare dintre aceste criterii trebuie sa va examinati lunar pielea si la cel mai mic semn ca ceva se modifica sa contactati rapid medicul.
De ce este important sa sesizati medicul la cele mai mici modificari? Cu ajutorul acestor tehnologii, medicul poate sa diagnosticheze cat mai precoce un melanom (cancer de piele foarte agresiv cu mare potential de metastazare).
Clinica Medispa Cluj Napoca este complet dotata atat cu dermatoscop manual cat si Dermatoscop video digital (videodermatoscop) in incercarea de a depista cat mai rapid leziunile care ar putea sa va puna probleme  ca ulterior acestea sa fie excizate in timp util (clasic sau cu laser).