Cicatrici postacnee

PREVENTIE?

Preventia poate parea o solutie superficiala in tratamentul cicatricilor, dar avand in vedere ca in fiecare an in jur de 10 milioane de americani sunt desfigurati dupa acnee, o solutie se impune. 
Cine e predispus la aparitia cicatricilor si cat de severe vor fi acestea? Aproape imposibil de spus. Se stie ca genetica joaca un rol important in stabilirea severitatii acneei si riscului de cicatrici postacnee. De asemenea se pare ca sansele de vindecare cu cicatrici inestetice cresc in adolescenta tarzie si la adult. 
Avand in vedere ca 95% din pacientii cu acnee vor dezvolta cicatrici, cu cat ma repede este initiat un tratament corespunzator care sa limiteze puseul, cu atat cresc sansele ca cicatricile sa fie usoare. O intarziere a tratamentului corespunzator cu 3 sau mai multi ani creste riscul unor cicatrici semnificative. 
Pentru cei mai norocosi, cicatricile postacnee reprezinta o problema minora greu perceptibila din exterior. Pentru altii insa, cicatricile postacnee pot produce o suferinta marcata. Adolescentii se pot confrunta cu depresia, cu izolarea sociala si pierderea increderii in sine. De fapt, acneea debilitanta prin cicatricile ei este citata ca un factor de risc pentru suicidul din randul adolescentilor.  
Noile terapii pentru acnee fac inutila suferinta datorata acestei problem daca se apeleaza din timp la ele. Subliniem importanta unui tratament precoce si eficient pentru a preveni desfigurarea produsa de cicatricile postacnee.

CAUZA?

Initial in glanda sebacee se acumuleaza sebum care, din cauza obstruarii orificiului foliculului pilos printr-o cheratinizare anormala, nu poate fi eliminat la suprafata pielii, ducand la formarea unui chist. Acesta se mareste, poate sa fie colonizat cu bacterii si la un moment dat “se rupe” adanc in derm, fiind rapid atacat de celulele albe, responsabile de apararea antiinflamatorie.
Un proces inflamator important poate avea doua rezultate: cel mai frecvent o pierdere de tesut datorita distrugerii colagenului, astfel incat pielea suprajacenta ramanand fara suport se “prabuseste” ducand la formarea de cicatrici. Mai putin frecvent, exista posibilitatea formarii de tesut in exces prin stimularea fibroblastelor, ducand la asa numitele cicatrici cheloide, mai frecvente la barbati in zona spatelui. 
Dupa varsta de 40 de ani, 1% din colagenul din derm se pierde in fiecare an. Aceasta pierdere a colagenului, combinata cu reducerea tonusului, face ca cicatricile sa devina mult mai vizibile odata cu varsta.
Dupa vindecarea unei leziuni acneiforme, aceasta poate lasa o pata rosie sau hiperpigmentata, catalogata mai degraba ca o modificare postinflamatorie decat o cicatrice. Dupa ce pielea trece prin procesul de regenerare si remodelare (aprox 6-12luni), aceasta se poate vindeca in totalitate. Orice modificare de culoare sau defect cutanat care este prezent la  1 an dupa episod, este considerat un defect sau cicatrice permanenta. 
Modificarile postinflamatorii pot fi cel mai bine prevenite prin tratamentul adecvat al diferitelor forme de acne. Aceste modificari pot fi tratate prin mai multe mijloace:

      - Fotoprotectia este foarte importanta, ultravioletele agresand pielea si intarziind vindecarea.

      - Folosirea retinoizilor (RetinA) grabeste procesul de remodelare a pielii

      - AHA (alfa hidroxiacizii) si BHA (beta hidroxiacizii) in concentratia potrivita de asemenea ajuta procesul de remodelare a pielii

      - Nu se indeparteaza crustele, acestea protejand procesul de vindecare de dedesubt.

TRATAMENTUL CICATRICILOR POSTACNEE

Acneea este o afectiune care afecteaza pana la 80% din indivizii aflati la varsta adolescentei si 5% din adulti. In timp ce multi dintre acestia nu raman cu urme permanente, unii raman cu cicatrici desfigurante. Exista cateva creme si medicamente care pot ameliora cicatricile usoare, dar majoritatea cicatricilor postacnee pot fi rezolvate printr-un tratament combinat chirurgical si de remodelare cutanata.
Peeling-urile chimice- un acid puternic va fi aplicat pe piele  de catre dermatolog pentru a indeparta straturile superficial ale pielii. Peeling-urile foarte puternice pot patrunde adanc in piele.
La ce sa va asteptati?  Pielea va fi rosie, intensitatea rosetii depinzand de tipul de peeling care a fost efectuat. Este important sa stiti ca aceasta procedura va face ca pielea dumneavoastra sa se exfolieze, in timp ce in 1-14 zile o sa apara o piele noua. 
Toate peeling-urile  necesita o ingrijire specifica postprocedura. Fotoprotectia e necesara pentru a preveni complicatiile.

Tratamentul laser

fractional%20co2.jpgCele mai folosite si mai eficiente tipuri de laser pentru cicatricile postacnee sunt laserele fractionale cu CO2 . Acestea functioneaza prin distrugerea tintita, pana la o adancime precisa a unor fragmente de piele, lasand neafectat tegumentul din jur. Cand se vindeca, tesutul distrus este inlocuit cu unul nou si sanatos. Aceasta remodelare se produce si la 6 luni dupa procedura. Astfel, cicatricile se amelioreaza vizibil. 
Este o procedura nechirurgicala, sigura, cu un timp de recuperare scurt (4-6 zile) si cu un discomfort minim (procedura se face dupa aplicarea unei creme anestezice).

Microdermoabraziunea – desi nu este tratamentul de electie pentru cicatricile postacnee, microdermoabraziunea imbunatateste aspectul cicatricilor usoare postacnee. In timpul acestei proceduri, un strat de la suprafata pielii este indepartat. Dupa o serie de sedinte de microdermoabraziune pielea se reinnoieste iar cicatricile superficiale se amelioreaza. Avantajele procedurii sunt: nu necesita timp de recuperare, este nedureroasa.

Fillerii dermici- injectati in cicatrici, ridica straturile superficiale  ale pielii care astfel devine neteda. Cea mai frecvent substanta folosita este acidul hialuronic.  Avantaj: efect imediat, rezultate spectaculoase. Dezavantaj: efectul nu e permanent, fiind necesara reinjectarea la interval de cateva luni.

Tratamentul chirurgical

Punch excizii- metoda se foloseste pentru cicatricile adanci (“icepick”). Punch-ul este un mic bisturiu circular cu diametrul intre 1,5 si 3,5mm, dimensiune adaptata in functie de marimea cicatricii. Sub anestezie locala cicatricea este astfel excizata si marginile sunt suturate.  Dupa vindecare, cicatricile fie dispar complet fie sunt mult ameliorate, putand fi ulterior tratate laser. 
Punch excizii cu grefa de piele – Cicatricea este excizata ca in metoda de mai sus. In loc sa se sutureze marginile plagii, defectul se acopera cu o grefa de piele prelevata de obicei tot cu punch-ul din zona din spatele urechilor.
Incizii subcutanate (subcizii)- sub anestezie locala se insera un ac sub piele, paralel cu suprafata acesteia. Prin miscari asemanatoare unui piston acul este avansat si retras taind benzile fibroase. Se produce o echimoza care dispare in aproximativ 1 saptamana.   

TRATAMENTUL CICATRICILOR ELEVATE (HIPERTROFICE SI CHELOIDE)

Doua tipuri de cicatrici elevate pot sa apara dupa acnee. 
Cicatricile cheloide sunt cicatrici care depasesc leziunea initiala, devin extrem de groase, ferme si pot ajunge la dimensiouni foarte mari. Pot sa apara oriunde pe piele, dar mai frecvent apar pe lobul urechii, piept, sau toracele superior.

Keloid on face and neckCicatricile hipertrofice sunt cicatrici elevate dar care nu depasesc marginile leziunii initiale. In timp multe cicatrici hipetrofice devin mai putin vizibile.
Tratamentul acestor cicatrici (hipertrofice sau cheloide) trebuie sa tina seama de mai multe aspecte: localizarea cicatricii, dimensiunile acesteia si de vechimea ei. In functie de aceste aspect, medicul dermatolog  va intocmi un plan de tratament, care de cele mai multe ori presupune mai multe metode combinate. Dintre acestea amintim:

Injectari intralezionale- ajuta la reducerea cicatricii. Se pot injecta corticosteroizi, cu rolul de a inmuia si aplatiza cicatricile, sau interferon. De obicei sunt necesare injectari multiple la interval de cateva saptamani (de obicei 2-3). Daca dupa a 4-a injectare nu se obtine nici un rezultat se opteaza pentru rezolvarea chirurgicala.
Tratament chirurgical- avand in vedere riscul mare (intre 45-100%) de recidiva dupa interventia chirurgicala, pentru indepartarea cheloizilor nu este indicat doar un tratament chirurgical. Pentru a preveni recidiva interventiei chirurgicale i se asociaza si alte tratamente, fie inainte fie dupa. Inainte de interventia chirurgicala se pot folosi corticosteroizi injectati intralezional. Dupa interventia chirurgicala exista mai multe oiptiuni: a) interventie chirurgicala urmata de presiune- fie un bandaj comnpresiv sau un dispozitiv special de compresiune; b) interventie chirurgicala urmata de injectari intralezionale- corticosteroizi sau interferon, combinative care pare sad ea cele mai bune rezultate; c) interventie chirurgicala urmata de radioterapie.
Tratamentul pe baza de lumina- tratamentul laser, urmat sau nu de injectari intralezionale sau presiune.
Crioterapia- tratament care ingheata tesutul cicatricial. Asociata cu injectarea intralezionala de corticosteroizi poate avea rezultate foarte bune.
Creme si geluri- dintre acestea produsele pe baza de silicon pot reduce mancarimea si discomfortul ambelor tipuri de cicatrici. Alte posibile tratamente topice: retinoizi, corticosteroizi potenti. Pentru a fie ficiente aceste tratamente trebuie folosite continuu. Rezultatele folosirii lor sunt modeste, de obicei reduc discomfortul, durerea si poate reduc putin marimea cicatricii.
Alte tratamente in faza de studiu- a)5-Fluorouracil- injectat intralezional cu sau fara corticosteroizi; b)imiquimod 5% aplicat dupa excizia chirurgicala a cheloidului; c)radioterapia- se pare ca e mai eficienta pentru cheloizii aparuti cu mai putin de 5 luni in urma. 

Informatiile furnizate in acest material nu inlocuiesc o consultatie medicala. Pentru a afla mai multe lucruri despre procedura sau daca aceasta este potrivita pentru starea dvs. va invitam sa ne contactati pentru o consultatie individuala.
MEDISPA, str. I.B.Deleanu 2A, Cluj Napoca, tel.: 0364 11 66 33

 

t